Traditionella kommunikatörer blir allt mer digitala – men en del stretar mot

Jag hade igår förmånen att sitta bredvid Kristofer Björkman, som för dagen var iklädd en röd Newsdesk-brandad kostym (ja han syntes i vimlet), på Distruptive Media. Han satt och läste kommentarerna till sitt debatt-inlägg på Dagens Medias webb där personer inom “gammelmedia”  hackade på honom i kommentarerna (och några supporters hade han också). Han är en god förespråkare för den digitala utvecklingen som nu äger rum. Det fick mig att tänka på mitt blogginlägg från början året där jag påstod att en trend under 2009 är att traditionella kommunikatörer tvingas bli digitala i år. Hur har det gått hittills?

Jag kan se en klar trend som stödjer utvecklingen då Swedbank motiverar sitt reklambyråval med att Lowe Brindfors är duktiga på digitala medier. Dvs nu börjar även kunderna att kräva att de traditionella kommunikatörerna arbetar aktivt med digitala medier (och inte bara lägger ut jobbet på en produktionsbyrå) och det gäller samtliga kommunikationsdiscipliner. Allt fler företag använder sig av sociala medier i sin kommunikation med sina intressenter (se nedanstående blogginlägg).  Allt fler sociala mediarum byggs, nu senast Folksams. I artiklar i branschmedier nämner marknadschef efter marknadschef att de lyfter pengar i budgeten från mer traditionella medier förmån för digitala.  Årsredovisningar blir i allt högre grad webbaserade. PR-folk invaderar konferenser som Distruptive Media och man är som webbkonsult i minoritet. De tidigare bakåtsträvarna på byrån är helt plötligt med på tåget och alla pratar digitala lösningar och att vi måste göra något NU ! Helt underbart tycker jag! Tjohoo!

Det finns ju de som fortfarande stretar mot utvecklingen. En del personer tror fortfarande på pressreleasen. Då är det ganska befriande att höra Brian Solis säga att ” pressreleasen är 102 år gammal and it still sucks”. En rutinerad journalist som sätter upp ett finger var 30:e sekund i TV-programmet Babel och säger “riktiga media”. En del papperstidningsrävar stretar också emot och säger att bloggar och sociala medier är “ofiltrerat skräp”. Jag kan inte förstå varför Kristofer Björkmans blogginlägg skulle vara mer skräp än något från branschtidningarna Dagens Media & Resumés artiklar? Tvärtom skulle jag säga. De är ofta mer relevanta och intressanta än några av “gammelmedias” artiklar plus att de ofta skrivs av personer som är yrkesverksamma inom det område de skriver om. Kristofers blogg och Martin Edenströms cms-blogg är bra exempel på det. Nu har de digitala kommunikatörerna satt sig i förarsätet och resan har bara börjat.

Leave a Comment