Kommunikation är viktigt – även för icke-kommunikatörer

Hade en en något surrealistisk erfarenhet på buss 425 i morse. Glad i hågen (äntligen måndag) hoppar jag på bussen och upptäcker att min vän Johan sitter där och fipplar på sin Iphone. Bussen ger sig av från busshållplatsen. Efter ett tag upptäcker vi att bussen inte riktigt fungerar som den ska eftersom den knappt orkar upp för en svag lutad backe. Ingen kommunikation från chauffören. Vi åker ut på motorvägen i max 60 km/h. Fortfarande ingen kommunikation. Till slut hoppar en passagerare fram och frågar vad som är problemet och får då det korthuggna svaret att vi ska byta buss. Passageraren meddelar de övriga passagerarer runt där han sitter långt fram i bussen. Bussen åker av motorvägen och stannar vid en busshållplats där denna buss aldrig normalt stannar. Folk börjar röra på sig och en del går av. Fortfarande ingen kommunikation från busschauffören. Vi det här laget är passagerarna lite upprörda och skriker frågan om de ska gå av. Ingen kommunikation. Samtliga passagerare  går av bussen och hoppar på en buss som kommer bakom som normalt trafikerar busshållplatsen. Ingen kommunikation. Folk är nu riktigt irriterade och sura och sitter på en buss som de tror går till Slussen.kommunikation

Hur lätt hade det inte varit för busschauffören att kommunicera lite med passagerarna och säga: sorry det är fel på bussen och vi måste byta. Helt OK hade jag tyckt för chauffören kan ju inte hjälpa att bussen är paj. Så SL borde kanske utbilda sina chaufförer att kommunicera också när denna typ av händelser inträffar. Eller är det som min kollega sade när jag kom in på kontoret i morse: “vet du inte att alla busschaufförer är stumma”? Hon kanske har rätt men jag anser att rätt kommunikation i rätt läge är viktigt oavsett yrke, även de som inte jobbar med kommunikation professionellt.

Leave a Comment