Behov & krav först sedan lösning !

Tillbaka till jobbet efter sommaren och den började som den slutade. Jag hamnar i många diskussioner med kollegor, samarbetspartners och kunder och märker att man gärna vill hoppa direkt till den tekniska lösningen utan att undersöka behoven och ta fram krav utifrån dem (gärna kryddat med de senaste modeorden som responsive design etc). Hur vet man då vilket problem lösningen ska lösa eller vilka behov den ska fylla? Det är ungefär som att greppa en skruvmejsel i verktygslådan när man ska fixa lite hemma för att senare upptäcka att jag skulle tagit en hammare som hade varit lämpligare eftersom jag behövde spika. Och det går ju spika med en skruvmejsel också men det kräver lite mer tålamod. 🙂

Välj verktyg och tekniska lösningar utifrån behov och krav. Gärna utifrån ett bredare perspektiv där man väver in affärskrav, organisationskrav, varumärkes/marknadsföringskrav samt användarkrav (både interna och externa användare) på den framtida lösningen.

Swiss Army Knife

För jag är trött att höra resonemang som “Hej vi har valt Episerver som CMS. Jaha kul ! Vad ska ni göra då? Det vet vi inte ännu men nu har vi ju ett verktyg med massor av funktioner…” Gör hemläxan innan den tekniska lösningen väljs är mitt råd. (jag hjälper gärna till om ni vill 🙂 )

Leave a Comment