Bättre rekryterare för tjänster inom den digitala världen tack !

Min vän Per Vikström fick äntligen ett jobb och skrev ett fantastiskt bra blogginlägg om resan dit. Jag  har under årens lopp suttit hos många rekryterare som inte begripit sig på min kompetens eller vad de rekryterar för. Kompetensen inom det digitala som de rekryterar till har varit  (och är fortfarande) riktigt låg i de flesta fall. Hur kan man då avgöra kompetensnivån är min fråga? I många fall lämnar man det till kunden som inte riktigt heller har rätt kompetens för att avgöra det. Ett exempel från ett möte hos en rekryterare:

Rekryteraren: Kan du ehh (tittar ner på sin fusklapp) EPiserver?

Jag: Hur menar du ? Utifrån vilket perspektiv?

R: Ja kan du det? (utan att ha en blekaste vad Episerver är)

Jag. (som börjar förstå att personen mitt emot mig inte har en jäkla aning vad denne snackar om). Jag har lett ca 10 projekt för webbplatser som är baserade på systemet, samt hållit i både admin och redaktörsutbildningar i vid ca 15 tillfällen, etc. Men jag är ju ingen utvecklare och men det är ju inte heller en utvecklare ni söker för denna tjänst. Men jag har bra koll på Episerver som cms, ja.

R: Jaha ska jag tolka det som om du kan kan Episerver eller inte?

Jag: (så pedagogiskt jag bara kan) Ja jag kan EPiserver utifrån ett användarperspektiv och inte ett utvecklarperspektiv.

R: Jag förstår nog inte ändå. Men jag antecknar det du säger. (tonen låter nu lite korthuggen )

Är man så kass som rekryteraren ovan ska man nog antingen sätta sig i skolbänken eller sluta att rekrytera inom denna typ av tjänster.

Fram för bättre rekryterare inom webb, mobilt, digitalt etc ! Det kommer ju inte bli färre jobb framöver inom vårt underbara område ! 🙂 Speciellt skulle jag se fler personer som faktiskt har en egen praktisk erfarenhet från att jobba inom det digitala som rekryterare.  Jag ser fram emot att lunchen hos Hammer & Hanborg nästa vecka. En rekryteringsföretag jag aldrig skulle använda mig av för att hitta digital kompetens idag.

 

 

Leave a Comment