Gott nytt webbår 2009

Så var det 2009. Hur kommer webbarna som byggs i år att se ut? Kommer de alla ha en stor ruta på startsidan med horisontell flikmeny med en vänsterställd undermeny som 2008, eller kommer vi att få se något mer spännande. Kanske Igoogle-liknande BBC.co.uk-webbplatser kommer att slå. Eller webbplatser som kalmar.se & Livenation där sökmotorn står i centrum får sitt stora genombrott? Eller så är 2009 det året när webbplatsen sprider sig till andra platser på webben genom widgets, sociala medier, feeds etc och den egna webbplatsen blir mindre viktig för webbnärvaron? Vad tror du?

Vad händer på CMS-marknaden 2009? Behåller EpiServer sin dominans på CMS-marknaden i Sverige? Eller kan de utmanande (och i flertalet fall även bättre) cms:en som Litium Studio, SiteVision och Lemoon ta marknadsandelar av EpiServer?

Fortsätter Escenic sin framgångsvåg på Polopolys bekostnad i medievärlden? Får Sitecore, RedDot och och andra Enterprise-lösningar sitt genombrott 2009?

Fortsätter de öppna källskodslösningarna Drupal och WordPress att vinna mark och användarnas hjärtan? Martin Edenström kanske kommer med svaret under året.

..och så har vi Sharepoint..som fungerar bra som intranäts/dokumenthanteringssystem men är enligt många mindre lyckad för externa webbplatser. Har IT-konsulterna lärt sig produkten under 2008 så att beställarna slipper otrevliga överraskningar i form av skenande kostnader för implementationen som för Nacka kommun?
En extern webbplats för 12 miljoner känns lite i överkant. 🙂

Vilka blir 2009 års “killer applications”? Fortsätter det rörliga mediet att bli mer förekommande på webbplatser? Blir SEO en generisk produkt som beställare av webbtjänster tar för givet ingår i en webbleverans? Och att det mer löpande arbetet blir en del i det redaktionella förvaltningsarbetet, vilket kommer innebära slutet för SEO-specialisterna och mer en affär för bolag som Appelberg, Citat & Intellecta?

Blir den interna sökmotorn på webbplatsen en ännu centralare funktion under 2009, vilket kommer innebära nya affärer för Siteseeker mfl ? Alla “Share”-funktioner som lyftes in på webbplatser under 2008, finns de kvar 2009 eller blir det fler? Blir webben mer eller mindre social?  Kommer Forsmans & Bodensfors web 3.0 att revolutionera webben 2009?

Dessa är några av de frågor jag hoppas på att kunna skriva om på denna blogg under 2009 då jag lovar att bli mer aktiv med den. Kanske får vi en del av svaren på Daytona Sessions 12 februari?

Gott nytt webbår 2009!

Leave a Comment