CMS:en differentierar sig allt mer

Under december 2008 kunde vi se att de ledande CMS-systemen inom .Net-världen i Sverige började positionera sig i olika fack på ett sätt som de inte gjort förut. Episerver började fokusera på sin EpiCommunity genom paketeringen av Relate +relate och pratade mycket om dialogbaserade webbplatser och intranät. Något som kanske sätter käppar i hjulet för Enterprise 2.0-satsande Lemoon som det verkar gå trögt för då jag inte sett något större case på den plattformen på ett tag. Eller har jag missat något?

Litium har valt ett annat spår med produkthantering & e-handel, vilket även stärktes genom köpet av konkursboet Incordia. Här tror jag att det finns mycket att hämta och detta är en nisch som Episerver inte är så starka i (en av anledningarna att jag valde bort plattformen för Gustavsbergs räkning 2005). Därför tror jag att det kan vara en smart stategi av Litium att positionera sig annorlunda än marknadsledaren Episerver.

Dessa två inriktningar tror jag kommer bli de stora huvudinriktningarna på nya webbplatser under 2009.

1. Dialogbaserade webbplatser & intranät med communityfunktionalitet
2.Webbplatser som hanterar mycket produkter med eller utan e-handel men där man vill hantera allt innehåll i samma system och sedan publicera det i olika kanaler.

Jag ser detta som en positiv trend då olika CMS-system fyller olika behov. Denna differentiering från CMS-bolagens sida gör det lättare för oss webbkonsulter att mappa behovsbild med CMS-system som sig bör.

Leave a Comment