Dags för öppen källkod för myndigheter – även i Sverige

Bland myndigheter i Sverige dominerar EPiServer och uppstickaren Sitevision totalt. Regeringskansliet ligger dock på Polopoly. I USA finns det direktiv att offentliga webbplatser ska ligga på öppen källkod. För en tid sedan meddelades det att Whitehouse.gov kommer ligga på Drupal som är ett CMS som går från klarhet till klarhet och har flera större webbplatser bland referenserna. Med en sådan referens som Vita Husets webbplats bör även svenska myndigheter titta öppen källkod i högre grad än vad som görs idag. För vad är poängen med att betala dyra licenspengar för offentliga myndigheter när samma funktionalitet finns att tillgå som öppen källkod?

Det kanske är ett trendbrott att webbplatsen för Expo 2010 läggs på WordPress istället för något annat svenskt CMS? För jag tycker det är dags för öppen källkod för myndigheter nu – även i Sverige.

Leave a Comment